black decorative triangle
TRIXXO Dienstencheques

Nieuws

Wat kan je verwachten van je huishoudhulp tijdens een winterse prik?
27 december, 2018
Deel via:

De winterse taferelen die veroorzaakt worden door sneeuwval, worden door velen aanzien als iets zeer mooi. Toch zorgt dit soms ook voor hinder. Het is moeilijk om op eigen kracht op je werkplek te geraken, ook het openbaar vervoer kan hierdoor soms verstoord geraken. Huishoudhulpen hebben het daarom vaak moeilijk om bij hun klanten te geraken. Koude temperaturen, vrieskou, sneeuwval of hagelbuien zorgen tevens voor onaangename werkomstandigheden. Maar wat kan je nu juist verwachten van je huishoudhulp tijdens een winterse prik?

Wees redelijk

Wie op zijn werk verwacht wordt, is wettelijk verplicht al het mogelijke te doen om er te geraken. Alleen bij onverwachte omstandigheden ben je verontschuldigd, net zoals bij andere beroepen. Wees echter redelijk. Is je huishoudhulp enkele minuten later vanwege de weersomstandigheden, of vanwege hinder aan het openbaar vervoer, toon hier dan ook het nodige begrip voor.

Zorg voor een aangename temperatuur om in te werken

Bij fysiek werk, zoals het huishouden, moet de temperatuur altijd boven de 14 graden zijn. Zorg daarom dat de temperatuur bij jou, in huis, altijd hoger is dan deze 14 graden. Op deze manier wordt het werk ook niet onnodig onaangenaam voor je huishoudhulp.

Schoonmaken aan de buitenzijde van uw woning is, uiteraard, uit den boze

Voor de meesten klinkt dit vrij logisch, maar het moet toch gezegd worden... Het schoonmaken van de ramen, aan de buitenzijde van de woning, is absoluut uit den boze tijdens slecht weer zoals vrieskou, harde buien, hagelbuien en sneeuwval. Er is dan enerzijds een te groot risico op uitglijden en vallen. Anderzijds laten de weersomstandigheden gewoon niet toe om dan dergelijke taken uit te voeren, zonder hinder voor uw huishoudhulp. Hier geldt de gouden regel, laat anderen niet werken in werkomstandigheden waarin je zelf ook niet graag zou willen werken.

Uitzonderlijke omstandigheden: plotse sneeuwval

Valt er plots sneeuw, zonder dat dit verwacht werd en zonder dat dit in de media aangekondigd is? In dit geval zullen de strooidiensten ook nog niet actief zijn en dan kan sneeuwval wel een geldig excuus zijn voor een werknemer om niet op het werk te geraken. Toch is een huishoudhulp, net als andere werknemers in andere sectoren, verplicht om al het mogelijke te proberen om alsnog op het werk te geraken. Lukt het echt niet om op het werk te geraken? Dan is een huishoudhulp uiteraard verplicht om zijn werkgever tijdelijk in te lichten, zodat u als klant ook verwittigd kan worden.

TRIXXO Nieuws

Bekijk ook deze artikels